Poreklo i kratka istorija prelepe lale koja ostavlja bez daha svojom pojavom

Lale i njihovo poreklo

Da, lale su izuzetno lepe i divno mirišu. Postoji nekoliko vrsta lala i dolaze u gotovo svakoj boji koja se može zamisliti. Ali, postoji zanimljiva istorija u vezi sa lalama.

Holandija je najveći svetski proizvođač, distributer i izvoznik ovih divnih cvetova. Ako potražite slike lala, nesumnjivo ćete pronaći sliku polja duginih boja. Ovaj vrt je poznat pod nazivom „Keukenhof“, što na holandskom otprilike znači „Kuhinjski vrt“. Takođe ima naziv „Vrt Evrope“ i smatra se najvećom koncentracijom lala na jednom mestu.

Činjenica da je ovaj vrt baš u Holandiji nije slučajnost. Još u 17. veku, lale su se koristile kao valuta u Holandiji. Postojalo je vreme kada je vrednost cveta lale bila veća od vrednosti zlata iste težine i ljudi su se penjali jedni preko drugih, pokušavajući da se dokopaju cveta lale. Iako su lale bile poreklom iz centralne Azije, moglo bi se pretpostaviti da su krenule ka Holandiji takozvanim putem svile, a ostatak je, da tako kažemo, istorija.

U stvari, 1630.-ih godina lale su bile toliko tražene da se ova posebna era u zapadnoj Evropi naziva „Manijom lala“. Ironično je da lala cveta samo 3 do 5 dana, što znači da će tokom „Manije lala“ vaše bogatstvo imati vrednost 3 do 5 dana, što daje neku ideju o nazivu „manija“ u tom dobu.

Davidovac Flower Studio | 
29.8.2020
.

Ostale novosti

kako odrzati cvece u vazi
9.11.2023
.
PREGLED
Ljiljan
29.8.2020
.
PREGLED
Zanimljivosti o Suncokretu
29.8.2020
.
PREGLED